Reklama

Reklama

Światowy Dzień Jabłka 2021. Ten owoc pomaga w walce z wieloma chorobami

Opublikowano: wt, 28 wrz 2021 11:49
Autor:

Światowy Dzień Jabłka 2021. Ten owoc pomaga w walce z wieloma chorobami - Zdjęcie główne

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Dziś – 28 września – przypada Światowy Dzień Jabłka. Ten owoc pomaga w walce z wieloma chorobami.

Reklama

Dziś – 28 września – przypada Światowy Dzień Jabłka. 

Światowy Dzień Jabłka 2021

Dziś – 28 września – przypada Światowy Dzień Jabłka 2021. Warto sięgać po te owoce – każdego dnia. Mówią o tym nawet stare porzekadła. Przecież każdy z nas wie, że jabłuszko dziennie – trzyma lekarza z dala ode mnie. A wy – czy już skusiliście się dziś na ten zdrowy przysmak? A może macie jakieś fajne przepisy na dania czy wypieki w roli główniej z jabłkiem? Podzielcie się nimi z nami.

CZYTAJ TAKŻE: Niemal kilogramowe jabłko w ogrodzie!

Powiedzonka z jabłkiem w roli głównej

Kto choć jedno jabłko dziennie zjada – tego lekarz nie bada – głosi stare porzekadło. Oczywiście wersji tych powiedzonek jest wiele – dla przykładu – Jabłuszko dziennie – trzyma lekarza z dala ode mnie. Jabłka okazały się też doskonałym elementem opisującym nawet nasze charaktery. Wystarczy wspomnieć słynne zdane – „Niedaleko pada jabłko od jabłoni”. Nie dziwi więc, że ten owoc doczekał się swojego święta. Właśnie dziś obchodzimy Światowy Dzień Jabłka 2021.

CZYTAJ TAKŻE: Sałatka z selera i jabłka

Dlaczego warto jeść jabłka? 

Jabłka – można śmiało powiedzieć, są obecne w naszej diecie. Wiele osób przyznaje, że jeśli już sięga po owoce – najczęściej są to jabłka. I słusznie – bo są bardzo zdrowe. Są naszymi sprzymierzeńcami w walce z wieloma chorobami – choćby wysoki cholesterol, miażdżyca, zaparcia - a nawet cukrzyca – ale tu trzeba uważać – bo same w sobie też mają trochę cukru.

Jabłka są pomocne nawet w zapobieganiu takich chorób jak nowotwór jelita grubego. Bez względu na odmianę – zawierają flawonoidy, polifenole, antyoksydanty, pektyny, błonnik i witaminę C – wzmacniającą naszą odporność. Są też niskokaloryczne – bo mają dużo wody.

Oczywiście najzdrowsze będą jabłka spożywane na surowo – chyba, że cierpimy na jakieś choroby przewody pokarmowego – gdzie jedzenie owoców surowych jest niewskazane – bo podrażnia błonę śluzowa żołądka. Tu alternatywą mogą być jabłka pieczone czy duszone. Ponadto desery z wykorzystaniem jabłek – pomogą nam wyeliminować niezdrowe przekąski. No i jeszcze jabłka jako składnik ciast – kto się  oprze szarlotce – albo dań mięsnych – kaczka z jabłkami. Sami przyznacie – pychotka. 

Podziel się przepisem na danie z jabłkiem!

 Dlatego jeśli – jeszcze nie jedliście dziś jabłka – nadróbcie tę zaległość kulinarną koniecznie. W końcu mamy dziś Światowy Dzień Jabłka 2021. I napiszcie nam – jakie jabłka lubicie najbardziej – na surowo, pieczone, w przetworach, cistach czy w postaci płynnej – jako soki. A może podzielicie się z nami  swoimi przepisami na pyszności w roli głównej z jabłkami. 

CZYTAJ TAKŻE: Rogaliki z jabłkami

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.